2008/12/17

TOPP 5 RYSKT

1. Skrotade megaprojekt. "Ta mig till rymden din gamla kuk!" lär Stalin ha sagt till chefen för det sovjetiska rymdprogrammet. Ett antal griljarder rubel senare stod rymdfärjan Buran redo för T minus 10 och allt det där. Jungfrufärden grusades dock av det politiska strul man refererar till som "Augustikuppen" och den enda resa stackars Buran fick göra slutade på en bakgård utanför Moskva.



2. Övergivna megamaskiner mitt i ingenstans. Topptusen var i S:t petersburg en gång och vart man än vände sig stod halvfärdiga megamaskiner och skräpade. Som att alla i plötsligt samförstånd rest sig upp och sagt "Ääh, nu skiter vi i det här. Stäng ner den där rackarn så drar vi sen" Det här monstret står någonstans mitt i Ryssland.



3. Björn som husdjur. Ryssland är reservat för folk som vill spela allan ballan med vilda djur på sin bakgård.

4. Melankoli. Karln som sjunger heter Mikhail Krug och är Rysslands svar på 2Pac. Hötorgsarrangemanget må vara glättigt men texterna handlar nästan uteslutande om hor, mord, misär och sola randigt. Så finklätt och uppsluppet men samtidigt så hejdlöst melankoliskt.

5. Fulla soldater. De ryska vapenslagen har speciella dagar då de hyllar sig själva. "Look at me! I'm a glorious strong man. Fear me and love me please!" säger de. Många dricker tills de dör och civilbefolkningnen gör bäst i att barrikadera sig. Fallskärmsjägarna i Lipetsk City brukar till exempel fira med att slå sönder den lokala vattenmelonmarknaden.

2 kommentarer: